Lvíče k pomazlení? Jenom snaha pořádně vydělat!

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  05. 08. 2017


Ježíš, to je rozkošný! Jůůů! Já chci taky!

Když tyhle nadšené komentáře čtu pod fotografií člověka, který se mazlí s malým lvíčetem, může mě čert vzít. Titíž lidé by v tu ránu podepsali petici proti ježdění na slonech v Indii, ale vůbec jim nedochází, že podporují něco stokrát horšího. Proboha, lidi, copak nevíte, že to není štěně a že mu takové zacházení ubližuje? To nevíte, že různá ta „terária“ a „bioparky“ si pořizují jedno lvíče za druhým jenom proto, aby z vás vytáhly peníze?

Ono jde o mnohem širší problém, na který aktuálně upozornil únik mladé pumy z „kontaktní zoo“ ve Zvoli u Prahy (což ve skutečnosti není nic jiného než zvěřinec, kde se za pomazlení mláděte, které by ještě mělo být u matky, inkasovalo 500 korun).

Faktem je, že se v České republice chovají stovky a stovky velkých kočkovitých šelem i jiných exotických zvířat a že velmi mnoho z nich se nachází v naprosto nevyhovujících podmínkách.

Každou chvíli se dozvídám o nějaké příšernosti (Zvoli již vynechám). Například o páru lvů odsouzených žít v kotci o rozměrech 5 x 4 metry a o tygrovi v kleci 7 x 3 metry, bez možnosti tyto ubikace pořádně vyčistit od zbytků potravy a výkalů. Nebo o lvíčatech odebraných matkám a držených „na flašce“, aby byla na mazlení.
A také o kšeftování se lvy, které má podle všeho velmi podobné rysy jako praktiky nechvalně proslulých psích množíren. Mám pokračovat? Příslušní úředníci konají, ale, jak se zdá a jak to doufám opravdu je, za stávající legislativy často nemají valnou možnost dosáhnout změny.

Bohužel jsme asi nejzápadněji položenou zemí, kde můžete lvíče šoupnout do klece pro korelu, tygra do chlívku a hrocha si chovat v neckách a celá léta s tím nikdo nic neudělá. Prosím, myslete na to, že vedle tradičních zoologických zahrad a dalších seriózních podniků je v českých zemích i mnoho velmi pochybných zařízení, která provozují různí kšeftaři či podivíni a kde trpí spousta zvířat. Nazvou ty své zvěřince třeba biopark (zdůrazňuji, že tím rozhodně nemyslím žádný konkrétní podnik) a prohlásí, že zachraňují ohrožené druhy, ale ve skutečnosti zachraňují leda tak svoje bankovní konto. Že se od nich necháte nachytat, by byla čistě vaše věc – nebýt ovšem těch strádajících lvíčat. A samozřejmě nejen jich.

Psáno pro MF Dnes


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru