Společné prohlášení zoologických zahrad k palmovému oleji

Ostatní články

Zoo Praha  |  09. 12. 2013


Rostoucí produkce palmového oleje vede k devastaci přirozeného prostředí především v Jihovýchodní Asii. V ohrožení jsou živočichové obývající tropické deštné lesy včetně lidoopů, tygrů či tapírů. Špičkové zoologické zahrady světa vydaly Společné prohlášení k palmovému oleji, jehož cílem je podpořit přechod k trvale udržitelnému modelu produkce této suroviny.

Plantáže palmy olejné. Foto: Michal Zrust, ZSL Plantáže palmy olejné. Foto: Michal Zrust, ZSL

Podporujeme posun směrem k udržitelnému modelu pro průmysl palmového oleje, jenž by měl být přátelský k volně žijícím zvířatům.

Naše společná návštěvnost činí více než 220 milionů návštěvníků ročně. Jako mezinárodně uznávané zoologické zahrady cítíme závazky k ochraně volně žijících zvířat i zvyšování povědomí veřejnosti.

Pro budoucí přežití ikonických druhů, jako jsou lidoopi, tygři a tapíři, a pro celkové zdraví tropických společenstev je zásadní, aby produkce palmového oleje fungovala udržitelně.  

Jsme si vědomi, že zpracování palmového oleje hraje významnou roli v zaměstnanosti a ekonomickém rozvoji dotčených zemí, a že odmítnutí palmového oleje může zvýšit poptávku po méně produktivních rostlinných olejích s neznámými a možná nebezpečnými vlivy. Je zřejmé, že produkce palmového oleje se pravděpodobně bude zvyšovat. V jejím důsledku budou oblasti s vysokou ochranářskou hodnotou v tropických oblastech ohroženy v důsledku špatně řízeného rozšiřování plantáží palmy olejné.  

Věříme, že k řešení problému je nutné urychlit proměnu produkce palmového oleje, jejíž zavedení povede k trvalé udržitelnosti a bude chránit druhy i prostředí, ve kterém žijí.  

Proto:

  1. Žádáme organizaci Kulatý stůl o udržitelné produkci palmového oleje (Roundtable on Sustainable Palm Oil - RSPO) a jeho pracovní skupiny, aby zvýšily úsilí a aby v rámci norem této organizace zajistily dostatečnou ochranu biodiverzity a její uvádění do praxe.          
  2. Vítáme a podporujeme vytvoření mezinárodních iniciativ, které podněcují spotřebitelské země dovážející palmový olej k nákupu tohoto oleje ze 100% udržitelných zdrojů.  
  3. Požadujeme, aby se všechny firmy dovážející palmový olej jednoznačně zavázaly nekupovat palmový olej, který nemá certifikát trvalé udržitelnosti. Vyzýváme společnosti, aby se v jasně stanoveném časovém horizontu zaměřily na produkci k přírodě šetrného palmového oleje.   
  4. Podporujeme činnost Pracovní skupiny pro udržitelný palmový olej (UN PRI) a podporu investorů v oblasti produkce palmového oleje, směřující k dodržování standardů Kulatého stolu o udržitelné produkci palmového oleje.
  5. Požadujeme, aby producenti palmového oleje dodržovali průhlednost při prezentování existujících a plánovaných map koncesí, a podporujeme přijímání environmentálních monitorovacích systémů, potvrzujících, že principy nejlepších praktik, definovaných ve Standardech  RSPO, jsou využívány.         

Podepsáni:

Zoo Praha

ZSL London Zoo

ZSL Whipsnade Zoo

Zoos Victora

Philadelpia Zoo

Chester Zoo

British and Irish Association of Zoos and Aquariums (BIAZA) 

Text je redigován do češtiny. Anglickou verzi dokumentu naleznete zde.

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru