Sedm mláďat křovináře ostnitého

Novinky u zvířat

Jana Ondrejechová  |  01. 10. 2015


Sedm mláďat se narodilo v pražské zoo u křovinářů ostnitých, jedovatých chřestýšovitých hadů, kteří dostali své jméno podle charakteristických výběžků nad očima. Mláďata po svých rodičích podědila růžovo-zelenou barevnou kombinaci. Jsou okolo 20 centimetrů dlouhá s výrazně zbarvenými kontrastními ocásky, kterými lákají svou kořist.

Kontrastní ocásek mohou křovináři nabídnout místo hlavy i při ohrožení predátorem. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha Kontrastní ocásek mohou křovináři nabídnout místo hlavy i při ohrožení predátorem. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha

„Mláďata křovinářů ještě prokouknou. Do prvního svlékání mají matnější barvy a jsou vidět odlupující se šupinky staré pokožky. Na žlutou špičku ocásku lákají kořist, jíž jsou v tomto věku zejména žabky a drobní ještěři,“ říká kurátor plazů a obojživelníků Zoo Praha Petr Velenský.

Křovináři ostnití jsou charakterističtí svými výběžky nad očima, které mají zejména vůči kořisti maskovací účel. Slouží k rozbití oblého nápadného tvaru očí. České jméno křovináře odráží poněkud nepřesně právě tyto struktury, anglicky se mu říká „had s řasami“. Druhým charakteristickým rysem tohoto druhu, který jej odlišuje od ostatních příslušníků rodu, je ohromná variabilita ve zbarvení.
„Vytváří přirozeně celou řadu forem v prakticky celé škále listové zeleně, mohou být žlutí, cihlově červení, či růžoví podle květů, nebo hnědí jako uschlé listy. Všechna naše mláďata podědila růžovo-zelené zabarvení. Nejenom díky svému zabarvení jsou to hadi velmi atraktivní, a proto jsou v kolekcích zoologických zahrad poměrně hojní,“ dodává Petr Velenský.

Křovinář ostnitý (Bothriechis schlegelii) je chřestýšovitý had z jižní části Střední a ze severní části Jižní Ameriky. Dorůstá kolem 70 cm délky a má výraznou pohlavní dvojtvarost. Samičky jsou mohutné, mají velkou hlavu a při uvedené délce vypadají jako docela velký had, samečci jsou štíhlí a drobní. Samice rodí po cca šestiměsíční březosti až dvacet mláďat (většinou ale kolem deseti).

Křovináři jsou stromoví a noční hadi. Na zem prakticky nesestupují, dny tráví nehnutě v pozici, kterou si v noci vyberou. Živí se celou škálou stromových obratlovců. Jejich jed obsahuje hlavně hemoragické složky, rozkládá tedy krev. Hadi nejsou příliš popudliví a uštknutí tedy nejsou tolik častá. Účinek jedu nelze podceňovat, nepatří však k nejsilnějším a při správném ošetření by neměl být fatální.

V Zoo Praha jsou křovináři ostnití chováni od roku 2012, respektive v tomto roce byl jejich chov obnoven. Tři zástupci tohoto druhu byli v pražské zoo již začátkem 70. let. Chov byl také na chvíli přerušen povodní v roce 2013. Současný pár s mláďaty je umístěn v expozici v Pavilonu šelem a plazů. Terárium obývají s baziliškem zeleným.

Křovináři ostnití jsou díky své ohromné barevné variabilitě velmi atraktivním druhem hadů. Na fotografii je dospělý jedinec. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru