Supi ze Zoo Praha budou vypuštěni v Itálii

Novinky u zvířat

Jana Ondrejechová  |  04. 09. 2015


Přesně na Mezinárodní den supů, který připadá na zítra, sobotu 5. září, budou v jižní Itálii vypuštěna dvě mláďata supa mrchožravého ze Zoo Praha. Ta odcestovala společně s dalším mládětem, které se vylíhlo v Zoo Zlín, do italské Apulie, aby posílila volně žijící populaci tohoto ohroženého druhu. Poté, co si několik dnů pobyla ve vypouštěcím hnízdě, se již zítra volně rozlétnou nad jižní Itálií.

Kurátor Zoo Praha Antonín Vaidl předává jedno z mláďat supa mrchožravého řediteli chovné stanice CERM Guidu Ceccolinimu (na fotografii úplně vlevo). Foto: Martin Smrček, Zoo Praha Kurátor Zoo Praha Antonín Vaidl předává jedno z mláďat supa mrchožravého řediteli chovné stanice CERM Guidu Ceccolinimu (na fotografii úplně vlevo). Foto: Martin Smrček, Zoo Praha

„Do projektů na ochranu supa mrchožravého jsme zapojeni od roku 2013; ostatně ještě o rok déle vedeme evropský záchovný program tohoto druhu,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Vypuštění mláďat v Itálii je v jistém smyslu vyvrcholením našeho snažení, značnými finančními částkami však podporujeme také ochranu supů mrchožravých v Bulharsku.“ Sup mrchožravý je dnes ve velké části svého původního evropského areálu vyhubený, případně velmi vzácný.

Pro vypuštění mláďat byl vybrán kaňon v oblasti Gravina di Laterza v regionu Puglia (česky Apulia), kde stále ještě žije zlomek původní populace. Ve vápencové stěně kaňonu je zde umístěno vypouštěcí místo, v minulosti s úspěchem využité k vypouštění mladých supů mrchožravých. Krytý a zepředu sítí chráněný výklenek ve skále je prakticky nepřístupný. Mladí supi zde před vlastním vypuštěním tráví několik dnů. Krmeni a napájeni jsou shora hadicí tak, aby se nedostali do kontaktu s lidmi. V okamžiku vypuštění bude pouze stržena síť a ptáci odletí. Součástí přípravy na vypuštění je také jejich kontrola pomocí kamery na monitoru schovaném v jeskyni poblíž vypouštěcího výklenku.

„Zoo Praha chová dnes tři páry supů mrchožravých a pravidelně je odchovává. Chovatelské úspěchy jsou o to cennější, že naše mláďata jsou vypouštěna do přírody a podporují mizející populaci těchto nádherných evropských dravců,“ dodává kurátor Antonín Vaidl.

 

Sup mrchožravý (Neophron percnopterus) je nejmenším ze čtyř druhů supů vyskytujících se v Evropě. Dnes patří k nejohroženějším dravcům, během tří generací se evropská populace snížila na polovinu a v Červeném seznamu IUCN je zařazen do kategorie ohrožených živočichů. Setkat se s ním můžeme početněji jen na Pyrenejském poloostrově, balkánská populace je však kriticky ohrožená. V Itálii žije dnes řídce jen v jižních oblastech (pravděpodobně jen 5 hnízdících párů) a na Sicílii, ve střední Itálii zcela vymizel.

Supi ze Zoo Praha budou vypuštěni v Itálii


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru