Kratochvílení v Zoo Praha

Akce v Zoo Praha

Petra Caltová  |  24. 01. 2015


Vyrobte během naší akce hračku pro zvířata v zoo a získejte vstupenku za 1 korunu. Kdo si hraje, nezlobí!

Foto: Martin Smrček, Zoo Praha Foto: Martin Smrček, Zoo Praha

Lednové soboty v pražské zoo patří zábavě pro zvířata. Každý, kdo vyrobí hračku tygrovi Falcovi či jiným zvířatům ve speciální dílně ve Vzdělávacím centru, získá vstupenku na příští návštěvu za 1,- Kč.

V loňském roce jsme během tradičních dílen na výrobu hraček pro zvířata hledali český ekvivalent pro tzv. enrichment. S vaší pomocí jsme vybrali termín kratochvílení. Kratochvílení v pražské zoo je tedy obohacení života zvířat v lidské péči tak, aby se zabavila a došlo k aktivaci jejich přirozených projevů. Prvky kratochvílení jsou nedílnou součástí chovu v každé moderní zoologické zahradě.

Kdo si hraje, nezlobí - 3. a 17. ledna 2015                                                                                    Dílny, v nichž budou návštěvníci vyrábět speciální hračky pro zvířata z pražské zoo, se otevřou v sobotu 3. a 17. ledna 2015. Vzdělávací centrum u hlavního vchodu bude jako dílna fungovat od 10 do 15 hodin. Výrobu hraček zpestří i přednáška trenéra zvířat o tom, co je kratochvílení i jak správně postupovat při výrobě pomůcek. Každý, kdo vytvoří hračku pro tygry Falca a Kawiho, mravenečníky Hannibala a Ellu, tlupy makaků a kotulů nebo ostatní zvířata, získá odměnu. Tou bude vstupenka za 1 korunu na další víkend, kdy zvířata hračky dostanou.

V dílnách bude připraven materiál na výrobu krmných koulí z proutí i dalších hraček. Návštěvníci však mohou přinášet pevné papírové roury z koberce a kartony pečlivě zbavené železných svorek či lepicí pásky. Zvířata uvítají také dobře vydlabané skořápky kokosových ořechů nebo šišky jehličnatých stromů. Zvířata si hračky, které jim návštěvníci vyrobí, užijí 10. a 24. ledna 2015. Jednotlivá zastavení zpestří výklad školeného pracovníka zoo.

NAVÍC:

  • 10.00 Cvičení lachtanů (Expozice lachtanů)
  • 10.30 Kratochvílení: jak a proč (Vzdělávací centrum, přednáška)
  • 12.00 Trénink zvířat jako enrichment (Amfiteátr Rezervace Bororo)

Kratochvílení v zoo - 10. a 24. ledna 2015
Tygři, mravenečníci, makakové nebo kotulové si užijí hračky, které jim návštěvníci vytvořili. Přijďte se podívat, zda jste tvořili dobře!

  • 11.00 Makakové magoti
  • 11.30 Kotulové veverovití
  • 12.00 Zvířata v akci (Rezervace Bororo)
  • 13.00 Tygři ussurijští v horní části zoo
  • 14.30 Hyeny čabrakové

Světoznámá primatoložka Jane Goodall během své řeči před pavilonem Rezervace Dja v Zoo Praha po boku ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí...

Klokani v průchozím výběhu Darwinova kráteru. Foto: Oliver Le Que

V neděli 12. května je Den matek. I my jej v zoo oslavíme.




Přihlášení k newsletteru