Lví Valentýn v Zoo Praha

Novinky u zvířat

Lubor Mach  |  12. 02. 2018


Samec lva indického Jamvan, který spolu se Suchi a Ginni přicestoval do Zoo Praha na podzim 2015 z Gudžarátu, se ve vztahu k oběma samicím ukázal jako prozatím příliš nezkušený, a proto ho na přechodnou dobu nahradil ostravský Sohan. Ten nezklamal a období před Valentýnem bylo u lvů plné vášní a lásky.

Lev indický Sohan přicestoval do Zoo Praha z Ostravy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Lev indický Sohan přicestoval do Zoo Praha z Ostravy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

V posledních dnech ledna byl Sohan ve vnitřní expozici spojen s Ginni, u níž se začaly objevovat známky říje. „Sohan se nejprve choval vysoce dominantně, dokonce došlo k šarvátce,“ říká chovatelka Jolana Nová. „Ginni však záhy přijala podřízenou roli a večer téhož dne bylo pozorováno první páření. To se následující den opakovalo přinejmenším třicetkrát.“

Z počtu páření samozřejmě ještě nevyplývá jistota narození lvíčat, ale naděje velice vzrostly. Nyní je Sohan navíc v očním kontaktu přes mříž s druhou samicí, Suchi, a jakmile u ní začne říje, mohlo by v Pavilonu šelem a plazů nastat další vášnivé období. Chovatelé však očekávají, že se Suchi bude mít Sohan poněkud ještě složitější situaci než s Ginni.

Lev indický dnes žije pouze v Girském lese a jeho okolí v indickém Gudžarátu, v počtu zhruba 500 jedinců. Proto je tento poddruh veden v kategorii ohrožený.

Trojici lvů indických - Jamvana, Ginni a Suchi - získala Zoo Praha v prosinci 2015, po dlouhých a složitých jednáních jako vzácný dar z indického státu Gudžarát.Poprvé po více než dvaceti letech se tak podařilo přivézt do Evropy čistokrevné lvy tohoto poddruhu přímo z Indie. To bylo nesmírně důležité především  proto, že jeho evropský chov vzešel z pouhých devíti zakladatelů a nutně potřeboval oživit novou krví. Do Ginni, Suchi a Jamvana, který se k oběma samicím opět vrátí, jsou proto vkládány velké naděje.

V posledních dnech ledna byla se Sohanem ve vnitřní expozici spojena Ginni, u níž se začaly objevovat známky říje. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru